Ταχύτερος ρυθμός γνωστικής εξασθένησης
Η κατανάλωση των τεχνητών υποκατάστατων της ζάχαρης σχετίζεται με έναν ταχύτερο ρυθμό γνωστικής εξασθένησης. Σύμφωνα με οκταετή μεγάλη μελέτη που έγινε στη Βραζιλία σε 12.772 άτομα και δημοσιεύεται αυτές τις μέρες στο επιστημονικό περιοδικό «Neurology», φαίνεται ότι η κατανάλωση τούς οδήγησε στη μείωση λειτουργιών του εγκεφάλου και αυτό είναι κάτι το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε μακροχρόνιες βλάβες.
Αυτή η μελέτη, αν και δεν αποτελεί επίσημη οδηγία για αποφυγή αυτών των ουσιών, γιατί μένει να δειχθούν τα αποτελέσματά της, τάραξε τα νερά στην ασφάλεια των γλυκαντικών, που μπορεί να επηρεάζουν τη μνήμη μας, την ικανότητα μάθησης και τις γνωστικές μας λειτουργίες.

Η ζάχαρη και η εθιστική της φύση
Ο κλινικός διαιτολόγος Χάρης Δημοσθενόπουλος δηλώνει ότι η ζάχαρη δεν είναι εθιστική όπως άλλες ουσίες, αλλά μπορεί να προκαλέσει συμπεριφορική εξάρτηση. «Αυτό που νιώθουμε είναι ότι κάποιες φορές την έχουμε πολύ μεγάλη ανάγκη, που μπορεί να βγούμε από το σπίτι για να πάμε να την αναζητήσουμε με κάθε τρόπο».
Συμπτώματα από τη διακοπή της ζάχαρης
Όταν σταματάμε τη ζάχαρη, τις πρώτες μέρες μπορεί να νιώσουμε περισσότερες λιγούρες ή πονοκέφαλο, αλλά αυτό περνάει γρήγορα. Στη συνέχεια, υπάρχει καλύτερη ισορροπία στα επίπεδα γλυκόζης και ινσουλίνης, μειώνοντας τις λιγούρες και την ανάγκη για τσιμπολόγημα.
Πιο φυσικές πηγές σακχάρων από φρούτα, μέλι ή σιρόπι σφενδάμου συστήνει ο κ. Δημοσθενόπουλος.
Disclaimer: Οι ειδήσεις προέρχονται από τρίτους παρόχους και δεν εκφράζουν κατ’ ανάγκη τις απόψεις του Zeko.gr.