Κρασιά Σαντορίνης: Ποιότητα και Προκλήσεις
Η φετινή χρονιά για τους οίνους Σαντορίνης εξελίσσεται σε μια δύσκολη περίοδο, καθώς η συνολική συγκομιδή φτάνει με δυσκολία τους 500 τόνους καρπού, καθιστώντας την την χειρότερη που έχει καταγραφεί. Ωστόσο, ο Πρόεδρος του Οινοποιητικού Συλλόγου Σαντορίνης, Πέτρος Βαμβακούσης, επισημαίνει ότι η ποιότητα του σταφυλιού είναι εξαιρετική, με ιδανικές οξύτητες και γεύση.

Προκλήσεις στην Αγορά
Ο κ. Βαμβακούσης τονίζει ότι η τιμή είναι καθοριστικός παράγοντας για την πορεία των ελληνικών κρασιών στην αγορά. Το ΠΟΠ Σαντορίνη συγκαταλέγεται στα πιο ακριβά λευκά κρασιά, και απαιτείται σημαντική προσπάθεια για να ανταγωνιστεί επώνυμα κρασιά.
Τουρισμός και Αμπελώνας
Η Σαντορίνη, ως εμβληματικός τουριστικός προορισμός, δέχεται πιέσεις που επηρεάζουν την αμπελοκαλλιέργεια. Οι τουριστικές πιέσεις οδηγούν σε δόμηση και κυκλοφοριακή συμφόρηση, θέτοντας σε κίνδυνο τον αμπελώνα.
Μέλλον του Αμπελώνα
Ο κ. Βαμβακούσης εκφράζει ανησυχίες για το μέλλον του αμπελώνα, καθώς έχουν χαθεί 15.000 στρέμματα από τη δεκαετία του '70. Η προοπτική είναι να παραμείνουν 5.000 - 6.000 στρέμματα με ισορροπημένη παραγωγή.
«Η Σαντορίνη είναι μοναδικό αμπελοτόπι και πρέπει να παραμείνει ένα βήμα μπροστά από τα υπόλοιπα Ασύρτικα της Ελλάδας» - Πέτρος Βαμβακούσης
Disclaimer: Οι ειδήσεις προέρχονται από τρίτους παρόχους και δεν εκφράζουν κατ’ ανάγκη τις απόψεις του Zeko.gr.